Čelni ljudi vladajuće koalicije Srbije razmatraju da u budućoj vladi (uvjereni su da će je ponovo formirati) ukinu takozvano ministarstva za Kosovo! Ukidanje Ministarstva za Kosovo biće i ustupak Čedomiru Jovanoviću da njegov LDP uđe u novu vladu jer je procjena da bez njegove podrške aktuelna vladajuća većina neće moći i ubuduće da vlada.

Prema pisanju beogradskog lista "Alo!", "plan je da se resor Kosova pripoji državnoj upravi i lokalnoj samoupravi". Već sad je izvjesno da aktuelni ministar za Kosovo Goran Bogdanović neće voditi taj sektor jer je pala odluka i da se na čelnu poziciju postavi funkcioner koji nije porijeklom sa Kosova, prenosi Telegrafi.

"Vrh Demokratske stranke Srbije je uz prećutno odobravanje ostalih koalicionih partnera nedavno razmatrao opciju da ukoliko ponovo dođu na vlast nakon majskih izbora, smanje broj ministarstava. Iako je Kosovo trenutno gorući državni problem, već duže vrijeme mogu se čuti primjedbe da je nepotrebno i neuobičajeno da cijelo Kosovo bude zaseban resor. Za sada je gotovo sigurno da sljedeća vlada sa demokratama na čelu neće imati Ministarstvo za Kosovo. Zbog ozbiljnih finasijskih malverzacija koje su vezane za sjever Kosova, donijeta je i odluka da se rukovođenje novoformiranim sektorom povjeri osobi koja nije bila na čelnim pozicijama u institucijama na sjeveru niti je porijeklom s Kosova. Jednostavno, u te finansijske tokove se mora uvesti red", objašnjava izvor lista "Alo!" iz vrha DS-a.

Inače, ovakvo pripajanje resora otvorilo bi i vrata za ulazak Liberalno-demokratske partije u vladu sa demokratama i socijalistima. Naime, upravo je politika prema Kosovu glavni kamen spoticanja za buduću saradnju Borisa Tadića, Ivice Dačića i Čedomira Jovanovića, a ukidanje Ministarstva za Kosovo "relaksiralo bi unaprijed teške postizborne dogovore". Poznato je da liberali uslovljavaju ulazak u buduću vladu potpunim zaokretom u državnoj politici prema Kosovu.

U Demokratskoj stranci juče nije bilo moguće dobiti zvaničan komentar povodom informacija lista "Alo!" da je razmatrano da buduća vlada bude bez Ministarstva za Kosovo. Aktuelni ministar Goran Bogdanović odbijao je njihove pozive, dok je poznati broj telefona državnog sekretara Olivera Ivanovića bio nedostupan. Istovremeno, nedostupna za komentar bila je i potpredsjednica i portparolka demokrata Jelena Trivan.