List "Zëri" je objavio vladin dokumenat koji sadrži "implementacija vizije za sjever". Mart je vrijeme kada Vlada želi njegovu implementaciju, gdje se i predviđa uloga predsjednika opština na sjeveru.

Za sjever postoje dva paralelna dokumenta, jedan Vlade Kosova, koji je dovršen u decembru prošle godine, i drugi koji se svakog momentra "obnavlja" između međunarodnih dužnosnika, uglavnom američkih i ICO kao i lokalnih.

Vladin dokument sadrži ideje kako Vlada planira eliminirati paralelne strukture uključujući i lidere srpskih opština kao i prisustvo zdravstvenih usluga Srbije i srpskog nastavnog plana i programa obrazovanja, ako oni budu transparrentni.

Dokument koji sastavljen u decembru, prema riječima zapadnih diplomata u Prištini, više je želja Vlade Kosova, dizajnirana u duhu nove realnosti koja je stvorena nakon akcije ROSU na sjeveru, i kao odgovor na evropske pozive da Vlada ima svoju viziju oko problematičnog dijela na Kosovu.

"Zëri", je osigurao vladin dokument koji datira iz novembra prošle godine ukazuje na mjere koje treba poduzeti i formu kako to treba sprovesti. Međutim, dok još "vizija" nije počela sa sprovođenjem, predviđene akcije, prema riječima jednog visokog zvaničnika Vlade adaptiraju se za početak mjeseca marta.