Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva mjeseca poslaniku u Skupštini Kosova Fatmiru Limaju, izjavila je juče portparol EULEX-a Irina Gudeljević.

Limaj, koji je i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, kao i još devet pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK/UÇK) optuženi su da su počinili ratne zločine protiv Srba i Albanaca u logoru Klečka 1999. godine.

Limaj je u to vrijeme bio komandant UÇK.

Gudeljevićeva je dodala da je Okružni sud u Prištini odlučio da od sada Limaj na relaciji sud - stan bude prevožen vozilom Policije Kosova a ne privatnim automobilom kako je to do sada bio slučaj.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio zahtjev tužioca EULEX-a Maurcia Salustra da se Limaju odredi, umjesto kućnog, zatvorski pritvor, dodala je portparolka misije EU na Kosovu.

U obrazloženju suda je rečeno da "Limaj nije prekršio uslove za aktulenu mjeru koja je na snazi", dodala je Gudeljevićeva.

Predsjednik sudskog tijela Jonathan Carol izjavio je da je tokom kućnog pritvora Limaj prekršio tu mjeru, ali, kako je kazao, to su bila tehnička kršenja pa je odlučio da umjesto pritvora Limaju bude na dva mjeseca produžen kućni pritvor.

Limaj i ostali su se izjasnili da se ne osjećaju krivim prema optužbi da su u logoru Klečka 1999. godine izdavali naređenja za mučenje i ubistvo najmanje osam zatvorenika, uglavnom Srba.

Slučaj je izgrađen između ostalog na ključnom svedočenju Agima Zogaja, poznatijeg kao Svedok X, koji je septembra prošle godine, prije nego što je suđenje počelo, izvršio samoubistvo u Njemačkoj.

Limajeva odbrana zatražila je 1. februara da se tužilac EULEX-a izuzme iz slučaja da bi mogao da svjedoči i odgovori na optužbe da je prisiljavao Zogaja na svjedočenje.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio ovaj zahtjev odbrane osumnjičenog, potvrdila je Gudeljevićeva.