Preko 6.5 miliona su gubici koje je Pošti i Telekomu Kosova (PTK) izazvao Telekom Srbije zbog fiksnih poziva koji dolaze izvana preko Srbije.

Iako se očekuje da se PTK privatizuje ove godine, ova godina još uvijek nije rješila probleme sa Telekomom Srbija, gdje se upravljačke linije međunarodnih fiksnih poziva povezuju preko Telekom Srbije.

Korišćenje srpskog telefonskog koda za fiksnu telefoniju rezultira i još ne postignutim sporazumom između PRK i Telekom Srbije.

Fiksni pozivi koji dolaze izvana, koji imaju destinaciju na Kosovu a moraju proći preko Telekoma Srbije, nisu kompenzovani od strane srpskog telekoma. Znači PTk može samo inkasirati pozive koji odlaze sa Kosova u pravcu drugih zemalja.

Prema riječima glasnogovrnika PTK, Menduha Abazija gubici koje je PTK imao u toku 2011. godine zbog poziva izvana na Kosovu su preko 77 hiljada eura, dok su za 2010. godinu bili preko 141 hiljade eura.

Abazi je za "Zëri" kazao da od poslije rata ovi pozivi su koštali PTK oko 6.5 miliona eura.

“Na osnovu proračuna PTK proizilazi da obaveza koju Telekom Srbija ima prema Pošti i Telekomu Kosova je u iznosu od oko 6.5 miliona eura", rekao je on.

Prema njegovim riječima, tokom 2010. godine bilo je preko 15 miliona minuta poziva izvana u pravcu Kosova, dok je u toku 2011. bilo oko 12 miliona minuta.