Preduzeća i potrošači kritiziraju vladu zbog nove politike kojom se, kažu oni, podižu cijene i ne izlazi u susret njihovim potrebama, piše portal SETimes.

Vlada Kosova poduzela je nekoliko mjera za jačanje ekonomskog rasta, ali neka preduzeća se bune da će akcizni porez na cigarete i velike cijene hrane potrošače otjerati na crno tržište.

Vladinim reformama pojednostavljuju se uvozno-izvozne procedure, ukida se porez na dodatnu vrijednost (PDV) za medije i preduzećima omogućava da plaćaju akcize na duhanske proizvode nakon što ih plasiraju na tržište.

Vlada planira da smanji PDV na sirovine i ambalažu, kao i na IT opremu, te da snizi kamatnu stopu na dugovanja prema Poreznoj upravi Kosova, izjavio je glasnogovornik ministarstva finansija Muharrem Shahini.

"Te mjere imaju za cilj da pruže podršku privrednoj zajednici, te da domaće proizvođače postave na ravnopravne osnove s uvoznicima," kaže on.

Međutim, vlada je povećala akcize na duhan sa 25 na 27 eura po kilogramu, a ostavila nepromijenjen PDV od 16% na hranu, iako su neki zagovarali smanjenje poreza. PDV je porez na dobit na proizvod - razlika između onoga koliko košta proizvodnja određenog artikla i njegove prodajne cijene. Do naplate dolazi svaki put kad neko preduzeće u lancu dostave kupi ili proizvede proizvod i preproda ga.

Ekonomistica sa prištinskog Instituta za ekonomske i društvene studije Liridona Konushefci izjavila je kako pozdravlja te izmjene, ali je izjavila da se vlasnici preduzeća pribojavaju kako vlada nije jasno postavila akcize na ambalažu i sirovine.

"To može negativno djelovati na privrednu zajednicu, jer bi vlada mogla povećati akcizu na te materijale," kaže ona.

Vlasnici prodavnica kažu da bi povećanje akcize na duhan na kraju moglo da ih košta gubitka potrošača i da pogura crno tržište.

"Šverceri prodaju po nižim cijenama bez plaćanja akcize i drugih obaveza koje mi izvršavamo, i zbog toga potrošači [kupuju na drugim mjestima]. Oni koji prodaju na ulicama preko puta pijaca i na svakom uglu predstavljaju izazov za nas," izjavio je vlasnik prodavnice duhanskih proizvoda iz Prištine Dukagjin Shala.

Shala je pojasnio kako sve više vidi razočarane potrošače s obzirom na povećanje akcize na duhanske proizvode, ali kaže da su i prodavci iskoristili mogućnost za povećanje cijena i dobiti.

Konushefcijeva je rekla kako shvaća strahove vlasnika prodavnica, ali kaže kako šverc i crno tržište predstavljaju problem za cijelu ekonomiju.

"To dovodi do negativnih posljedica po privrednu zajednicu, ali nanosi štetu i državnom budžetu. Policija i porezna uprava moraju biti aktivnije u njihovom [suzbijanju]," kaže ona.