15:00 (DOPUNJENO) Sud u Frankfurtu je osudio na doživorni zatvor Arida Uku, kosovara odraslog u Njemačkoj. 22-godišnji Arid će biti na doživotnoj robiji pošto je proglašen krivim zbog ubistva dba američka vojnika na Aerodromu u Frankfurtu, koji su se vraćali iz misije u Afganistanu.

Prošlo je skoro godina dana otkako je na aerodromu u Frankfurtu izvršen napad na američke vojnike. Arid Uka sa Kosova tom prilikom je ubio dva vojnika, a dvojicu teško ranio. Presuda će biti izrečena danas, 10. 02. 2012. godine.

Arid Uka je preko advokata poručio da u ljeto 2010. godine nije bio u navodnom centru za obuku džihadista u Bosni i Hercegovini, već da je povremeno bio na Kosovu gdje je, pored ostalog, prikupljao dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za njemačko državljanstvo. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, ostatak vremena proveo je u roditeljskom stanu u Frankfurtu gdje je igrao igrice na kompjuteru i sa interneta skidao islamistički propagandni materijal.
 
Noć prije napada na aerodromu u Frankfurtu, Arid Uka je na internetu pogledao video snimak zlostavljanja jedne muslimanske u Avganistanu od strane američkih vojnika. Scena je, u stvari, poticala iz jednog holivudskog filma koju je islamistički pokret iz Uzbekistana koristio u propagandne svrhe.

Aridov advokat po službenoj dužnosti Jens-Jerg Hofman napad na frankfurtskom aerodromu opisuje kao „krvoproliće nezrelog i depresivnog mladića sa tragičnim ishodom“. Za državnog tužioca Johena Vingartena riječ je o veoma teškom zločinu koji je motivisan džihadom: „Nemamo uvjerljivih dokaza da je bio u nekom centru za obuku džihadista u Bosni. Prema našim informacijama, osumnjičeni se preko interneta sam radikalizovao. Nemamo dokaza da ga je motivisala treća osoba“.

Vingarten traži da se Aridu Uki izrekne najveća zatvorska kazna – doživotni zatvor. Prema njemačkom zakonu to znači da Uka, nakon 15 godina provedenih u zatvoru, neće moći da bude pušten na slobodu. Arid Uka rođen je na Kosovu.

Iako je odgojen kao vjernik, izgleda da porodica nije imala uticaja na njegovu islamističku orijentaciju.

„Nema pokazatelja da ga je porodica radikalizovala. Takođe, nema pokazatelja na druge veze“, kaže Gido Steinnberg iz Fondacije za nauku i politiku iz Berlina.

Arid Uka je na Facebooko, pod pseudinimom Abu Reyyan (čuvar nebeskih žrtava) kontaktirao sa najpoznatijim salafistima u Njemačkoj, ali, prema podacima istrage, nikog od njih nije lično poznavao. Takođe, svjedok saveznog njemačkog Ureda za kriminal, većinu navoda o Aridovom mogućem boravku u jednom centru za obuku u Bosni je opovrgao.

Za eksperte je to saznanje iznenađujuće. Ekspert za terorizam Steinberg kaže da je većina stručnjaka polazila od činjenice da je za uspješnu terorističku aktivnost potrebna neka vrsta treninga“.

/dw/