Zavisno od alkohola je oko 3-5% ukupne svjetske populacije, a najnovija istraživanja pokazuju da se alkoholizam po broju oboljelih i umrlih u svijetu nalazi na trećem mjestu, odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Alkoholizam kao bolest izaziva kako medicinske, tako i socijalne posljedice.
 
Kada kažemo alkohol, mislimo na etil alkohol koji se koristi u pićima. On djeluje na centralni nervni sistem, a samim tim djeluje i na periferni nervni sistem. Kod dugotrajnog konzumiranja alkohola dolazi do oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zatim dolazi do oštećenja svih organa u organizmu, uključujući, jetru, bubrege i sve ostalo.
 
Liječenje od alkoholizma je dugotrajan proces, čiji uspjeh zavisi najviše od same osobe koja se liječi.
 
Jako je teško dijagnosticirati neku osobu koja je alkoholičar. Rijedak je slučaj da se takva osoba dobrovoljno javi za liječenje, uglavnom se radi o prisili od strane porodice, prijatelja… Sa takvim osobama je dosta teška saradnja i uspeh liječenja, takođe. Ukoliko takva osoba nije spremna da prizna da je bolesna od toga i ukoliko nije iskrena u svojoj namjeri, pa recimo daje pogrešne podatke o konzumiranju alkohola, uspjeh je nemoguć. Uspjeh liječenja zavisi isključivo od same osobe, od njene volje.

Visoki savetnik za rodnu ravnopravnost u UNDP-u Joselin Talbo, kaže da je na Kosovu veliki problem nepostojanje specijalne zdravstvene ustanove za liječenje zavisnih od alkohola. Ona ističe da je broj alkoholičara u jednom društvu uvijek mnogo veći od broja registrovanih, iz razloga što oni negiraju ovaj problem i što porodica nerado govori o tome.

“Moramo da govorimo o alkoholizmu. Ista je stvar i kod nasilja u porodici. Kada ljudi ne govore o problematičnom ponašanju, cijela porodica, jer porodica je prvi oslonac, imamo problem. Znam da suočavanje sa problemom zahtijeva hrabrost, ali morate biti hrabri, ili vam slijedi put u propast. O tome mora da se priča i to iskreno. Tek nakon toga, možemo problem dalje tretirati”, kazala je Talbo.

Veliki uticaj alkoholizam ima na porodicu. Čak 1/3 brakova se raspada upravo zbog alkoholizma. Alkoholičar gubi svaki autoritet u porodici, sukobljava se sa društvenim normama, porodičnim obavezama i sopstvenom zavisnošću od alkohola.