Kancelarija EU na Kosovu predstavila je master plan koji će služiti kao projekat za razvoj novog turističkog centra na Brezovici u opštini Štrpce, sa ponudom usluga tokom cijele godine koji će se nalaziti zapadno od postojećeg Ski-centra.

Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu je rekao da razvoj Brezovice predstavlja najbolju priliku u toj oblasti za stvaranje prihoda.

"Brezovica je pokazala svoj uspjeh i neupitni potencijal u prošlosti i njen razvoj prema modernim standardima predstavlja jednu od najboljih prilika u ovoj oblasti za stvaranje prihoda, zapošljavanje i razvoj. Evropska unija je iz tog razloga počela da pruža podršku opštini i Vladi Kosova za izradu master plana za razvoj Brezovice“, naveo je Žbogar u pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima.

Novi centar koji će pružati usluge tokom cijele godine imaće kapacitet da ugosti više od 10.000 gostiju i sadržaće skijališta za početnike i eksperte, seoski centar sa smještajem, restorane i nepokretnosti.

Takođe je planirano povezivanje sadašnjeg skijaškog centra kroz proširenje i modernizaciju skijališta i bazične oblasti.

Master plan finansiran od EU stavlja akcenat na snažno lokalno učešće kao osnovu za uspješan oporavak. Očekuje se da će oživljavanje popularnog skijaškog centra dovesti do otvaranja preko 3.000 novih radnih mjesta.

Plan ima za cilj da učini Brezovicu privlačnom za investiranje uz istovremeno obezbjeđivanje očuvanja prirodnog okruženja.

Biće potrebno 10 godina da se planinski centar Brezovica razvije kao dugoročni investicioni poduhvat. Kancelarija EU je posvećena pružanju pomoći vladi u realizaciji ovog master plana.

Očekuje se da Vlada Kosova tokom 2012. godine organizuje međunarodnu investitorsku konferenciju kako bi se privukle potencijalne investicije iz privatnog i javnog sektora.

Evropska unija ostaje posvećena finansiranju nekih od neophodnih infrastrukturnih projekata predviđenih za sprovođenje master plana.

Izvor: Radio KIM