Pismo koje je poslanik PDK, Bekim Haxhiu - Kamish, poslao Florinu Krasniqiju, predsjedniku Komisije za nadgledanje Kosovske obavještajne agencije, sada je dato u javnost.

U prethodnoj konferenciji za medije Haxhiu je rekao da "ostaje na Florinu Krasniqiju, ukoliko želi, da objavi sve činjenice o sastancima i dopisivanjima Albina Kurtija sa strukturama Srbije. Druge dokaze zajedno sa svjedocima spreman sam da predočim na sudu ili Kosovskoj obavještajnoj agenciji".

Nadalje ćemo objaviti djelove triju tačaka njegovog pisma.

"Albin Kurti, u januaru 2004. održao je sastanak sa kriminalnim strukturama Srbije. Sastanak je održan u selu Bindže, opština Klina, u kući porodice Dončić (Boba i Golub Dončić), obojica pripadnici kriminalnih struktura Srbije. Boban Dončić, kapetan vojske Srbije dok je Golub Dončić, pripadnik Državne sigurnosti Srbije (BIA). Policija Kosova je njih zaustavila u autu marke Golf u kojem su se nalazili: Dardan Velija i Golub Dončić sedeli su naprijed, dok su Jelena Bjelica, Vlora Bajčinović i Albin Kurti bili na zadnjem sjedištu, Albin Kurti je bio pokriven ćebetom. Sastanak je održan u kući braće Dončić, gdje je bio prisutan i Miša Vilotić, osoba na visokom mjestu u hijerarhiji Državne sigurnosti Srbije (BIA), na sastanku je bio i Boban Dončić, kapetan vojske Srbije. Albin Kurti treba da objasni svrhu ovog sastanka", stoji u pismu Haxhiua.



"S obzirom da je bilo pokušaja manipulacije javnog mnijenja činjenicom spominjanja intimne afere Albina Kurtija sa jednom srpskom djevojkom, iako ja sumnjam da je upravo ta srpska djevojka bila bivši pripadnik Državne sigurnosti Srbije (BIA), ja ću se suzdržati od spominjanja imena. Ukoliko odemo na sud onda ću pomenuti i njeno ime", stoji u tački 2 pisma.



"Kao poslanik Parlamenta Kosova i član Komisije za nadgledanje Kosovske obavještajne agencije, putem moje pošte sam dobio zahtjev da se sastanem sa jednom osobom koja me je obavjestila da dok je on putovao autobusom Beograd-Priština dana 28.09.2011. godine, vidio pismo koje je upućeno Albinu Kurtiju od strane jedne osobe - djevojke, koju svjedok dobro poznaje i ona je bila Lidija Sokolović, ćerka Zorana Sokolovića, bivšeg ministra iz vremena Miloševića. Prema riječima svjedoka pismo poslato iz Beograda u Prištinu primio je Dardan Molliqaj  i dvije druge osobe koje su se nalazile u vozilu ispred ulaza na autobusku stanicu u Prištini", stoji u tački 3 pisma Haxhiua, prenosi Telegrafi.