Bosanske vlasti su zaplijenile oko 6,5 kilograma čistog heroina, čija se vrijednost procjenjuje na više miliona bosanskohercegovačkih konvertibilnih maraka. Herion je bio skriven u dva blatobrana u kojima su posebno napravljeni spremnici za to...

U ovoj akciji uhapšen je Luan Oruçi, direktor "Kosova Model Agency". Oruçi je uhapšen transportujući dva kilograma heroina i četiri i pol druge čiste droge iz Peći prema Sarajevu.

Bosanski mediji su saopštili i detalje ove "historije".

"Herion je bio skriven u dva blatobrana u kojima su posebno napravljeni spremnici za heroin. Istražitelji se do sada nisu susreli s čistijim herionom od ovoga, a pretpostavlja se da uhapšeni nije jedan od organizatora, već samo osoba koja je prevozila drogu koja je prokrijumčarena s područja Crne Gore preko Srbije i bila je namijenjena tržištu BiH", pieš bosanskohercegovački portal "Dnevni avaz".

Nakon informacije da je u Sarajevu zaplijenjeno oko 6,5 kilograma heroina rijetke čistoće, čija se ulična vrijednost procjenjuje na više od milion maraka, te da je uhapšen Luan Oruçi (40), državljanin Crne Gore i Srbije, "Avaz" saznaje i detalje ovog slučaja.

Oruçi se, naime, u Peći sastao s izvjesnim Leonardom, koji mu je ponudio da za 5.000 eura preveze dva kilograma heroina i četiri kilograma smjese za miješanje s herionom iz Peći u Sarajevo.


Oruçi s manekenkama njegove modne agencije

Poslao poruku

Prije izvjesnog vremena Oruçi je u italijanskom gradu Vicenza kod za sada nepoznatog automehaničara na automobilu "Toyota corolla" ugradio na dva blatobrana posebne spremnike. Bili su tako profesionalno ugrađeni da su teško otkriveni i u "Toyotinom" servisu.

Leonardo je Oruçiju dao broj mobitela na koji se treba javiti kada dođe u Sarajevo. Oruçi je to i učinio poslavši, po dolasku u Sarajevo, šifrirani SMS na broj za sada nepoznate osobe.

S osobom kojoj je poslao poruku sastao se trećeg januara ove godine u Alta Shopping centru u Sarajevu. Potom su Oruçi i ta osoba krenuli prema benzinskoj pumpi "Braća Mujić", koja se nalazi na Stupu. Ispred njih, u automobilu "Golf 2", vozile su se još dvije osobe. Kada su stigli na benzinsku pumpu, osoba koja se vozila s Oruçijem kazala mu je da sačeka dok ne stigne novac za heroin. Taj muškarac i ljudi iz "Golfa 2" udaljili su se u nepoznatom pravcu.

Naručilac nepoznat

Umjesto osobe s novcem, na benzinskoj pumpi pojavila se policija, koja je uhapsila Oruçija. Kako list saznaje, uhapšeni je tokom kriminalističke obrade priznao da je u svojstvu "kurira" prevozio heroin, a imena osoba s kojima se sastao nije znao kao ni kome je heroin bio namijenjen.

Njemu je nakon hapšenja određen jednomjesečni pritvor i to zbog bojazni od bijega.

Luan Oruçi, po zanimanju je diplomirani ekonomista - smjer menadžment. U Peći ima zlatarsku radnju, a do sada nije kažnjavan. Također je vlasnik modne agencije "Kosova Model Agency".