Počeo Treći svjetski rat! Opasan virus. Facebookom se širi lažna vijest o početku svjetskog sukoba iza koje se krije virus. Nasjelo 200.000 ljudi.

Lažni link na Facebooku „SAD napadale Iran i Saudijsku Arabiju, počeo Treći svjetski rat“ uspio je da nasamari bar 200.000 ljudi u svjetu koji su na njega kliknuli. U pitanju nije vijest o nuklearnoj apokalipsi, već o zloćudnom virusu, koji je napravljen da bi uništio što više kompjutera.

Hakeri koji su napravili virus računali su na naivne korisnike Facebooka, koji će, zaprepašćeni naslovom vijesti, kliknuti na nju. Taj link vodi na lažnu stranicu američkog CNN, koja veoma podsjeća na pravu, a na kojoj se nalazi i video-snimak o početku rata.

Nakon što korisnik klikne na video, umjesto da se vidi izvještaj CNN o napadu SAD na Iran i Saudijsku Arabiju, dobija poruku o tome da mora da osvježi svoju verziju Adobe flasha. Kad korisnik klikne na dugme za osvježavanje programa, instalira virus na računar.

Stručnjaci za bezbjednost objašnjavaju da hakeri često upotrebljavaju video-sadržaje kao mamac za širenje virusa, a često su baš meta korisnici Facebooka.

“Svakog mjeseca svjedočimo sve novijim i domišljatijim načinima na koji hakeri pokušavaju da zagospodare računarima naivnih korisnika. Dosad se kao mamac najčešće koristila ponuda besplatnog I-poda ili slike golih žena i muškaraca, međutim, upotrebiti vijesti kao mamac zaista je opasno”, navode stručnjaci.

Kako se širi virus na Facebooku?

1.Pojavi se link sa naslovom: “Amerika napala Iran i Saudijsku Arabiju, počeo Treći svjetski rat“.

2. Kada se klikne na link, on vodi na lažnu stranicu CNN na kojoj se vidi snimak rata.

3. Kad se klikne na snimak, pojavi se obavještenje mora da se instalira nova verzija Adobe flash playera da bi sadržina mogla da se vidi.

4. Kad korisnik pokuša da instalira verziju programa, u stvari je instalirao virus.