Vlada Kosova i dalje nastavlja s potrošnjom električne energije u enormnim količinama. Uprkos tome što se radno vrijeme završava u 16:00, svjetla u većini kancelarija u Zgradi Vlade su upaljena gotovo 24 sata, s druge strane, u nedostatku električne energije, Energetska korporacija Kosova je dužna vršiti redukcije i u glavnom gradu, gdje veliki broj domaćinstava električnu energiju koristi i za grijanje.

Pouzdani izvori lista "Zëri" su izjavili da mjesečne fakture za utrošenu električnu energiju za dva glavna objekta Vlade iznose i 30 hiljada eura. Na osnovu kazivanja izvora, ukoliko bi Vlada štedila struju računi bi bila puno manji.

S druge strane, dužnosnici Energetske korporacije Kosova, izjavili su da je štednja električne energije u ovo vrijeme dobrodošli kako bi sačuvali stabilnost električne energije u zemlji. Dužnosnici KEK-a su izjavili da nemaju informacije da li Vlada Kosova gasi svijetla u trenutku kada se završi radno vrijeme u vladinim objektima.

Arben Gjukaj, direktor Kosovske energetske korporacije, rekao je da KEK kontinuirano poziva na štednju električne energije, jer prema njegovim riječima proizvodnja je ograničena, dok je potražnja veoma velika.

Gjukaj kaže da je KEK prije nekoliko dana proglasio vanredno stanje. On je rekao da pre neki dan KEK zatražio da sve institucija budu isključene iz KEK-a, i da koriste svoje agregate, kako bi štedili električnu energiju.

On je rekao da je zbog štednje energije, KEK isključio iz mreže sve javne rasvjete.

Prema njegovim riječima, posljednja akcija EULEX štednje energije je da treba pozdraviti. "EULEX-a za štednju energije koristiti stalno da sve generatore. Ova odluka EULEX-a pomaže KEK u ovom hladnom zimskom danu ", rekao je on.

S druge strane, opozicioni stranački dužnosnici kažu da Vlada Kosova i dalje "zloupotrebljava" fondove građana Kosova. Bivši ministar energetike i rudarstva, Ethem Çeku je rekao da Kosovo nema kulture štednje električne energije.

"Kada civilno društvo i međunarodne organizacije pokušavaju uštedjeti energiju, a s druge strane Vlada nekontrolisano koristi struju, jasan je pokazatelj nedostatka odgovornosti", rekao je Çeku.

Prema njegovim riječima, Kosovo još uvijek misli komunističkom logikom, gdje država plaća a ne treba da štedi.