Lider Srpske napredne stranke (SNS), koji je i kandidat za premijera Srbije, Tomislav Nikolić ne može da uđe u SAD! On se na crnoj listi osoba kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju, na kojoj je trenutno tridesetak imena, nalazi još od prije 2.000 godine.

Nikolić juče nije nije želeo da komentariše ove informacije. Njegov odgovor za srpski dnevnik "Alo" gdje je izbjegao je da konkretno odgovori na pitanje da li mu je i dalje zabranjen ulazak u Ameriku bio je:

"Ne znam, nemam takvu informaciju. Nisam ni tražio vizu, ali ako vi znate više, objavite", prokomentarisao je predsjednik SNS-a.

Na pitanje da li planira uskoro da ide za SAD, on je ovako odgovorio:

"Nisam planirao u dogledno vrijeme!"

S druge strane, izvor lista blizak State Departamentu tvrdi da zvanični Vašington ima više povjerenja u Nikolićevog zamjenika Aleksandra Vučića, koji je u međuvremenu skinut sa te liste.

Inače, kako list saznaje, osim Nikoliću, ulazak u Ameriku nije dozvoljen ni biznismenu Miroslavu Miškoviću, iako su mediji spekulisali da je njegovo ime izbrisano, zatim lideru Srba sa Kosova Marku Jakšiću, vrhu SRS-a, Miri i Marku Miloševiću. Sa istog spiska još nisu skinuti ni haški optuženici, među kojima su Nikola Šainović, Vojislav Šešelj, ali i vojni i policijski vrh iz vremena Slobodana Miloševića, koji se već godinama nalazi u Sheveningenu. Nepoželjni su i dalje Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i njihovi najbliži.

"Svake godine se taj spisak revidira, ali se dešava da neka imena, poput Legije ili Pavkovića, i dalje stoje. U ovom trenutku, iz Srbije u Ameriku ne može da uđe tridesetak osoba. Zvanično, State Depertament je nadliježan za skidanje sa takozvane crne liste, ali samo na osnovu odluke predsjednika SAD, koja nosi oznaku 212 F. Da dobijanje vize ne znači da možete da uđete u SAD govori i slučaj Bogoljuba Karića. Njemu je William Montgomery poslije 2000. godine odobrio vizu, ali nije mogao da otputuje, pošto se i dalje nalazio na tom spisku. Karić je tek 2004. godine skinut sa te liste", priča izvor lista iz Vašingtona.
 
Pola miliona za skidanje sa liste!

Prvi put SAD su 1999. godine zabranile ulazak tadašnjem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, nosiocima njegovog državnog aparata, svima koji su ga finansirali, kao i pripadnicima paravojnih jedinica zbog operacija na Kosovu. Ukupno 600 ljudi iz Srbije bilo je na tom spisku.
Posle 5. oktobra 2000. godine, tadašnji DOS, u dogovoru sa Ambasadom SAD u Beogradu, napravio je spisak ljudi, radilo se uglavnom o biznismenima, koje treba skinuti sa te liste. Većina je brisanje sa spiska plaćala i po pola miliona maraka, a novac je odlazio DOS-u.