Predsjednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, izjavio je u ponedjeljak da Kosovom upravlja loša Vlada na čelu sa Demokratskom partijom Kosova (DPK/PDK).

"Svjedoci smo teškog ekonomskog stanja, velike nezapošljenosti, visoke stope siromaštva i velikih problema u oblasti funkcionisanja zakona države", kazao je Mustafa na konferenciji za medije u Prištini.
 
Prema njegovim riječima, situacija na sjeveru Kosova je veoma teška, dok su Vlada i nadliježne institucije zaboravile da ovaj problem postoji.

"S druge strane, Vlada nema nikakvu platformu i agendu, čak i bez liste s temama i bez dnevnog reda na sastancima i razgovorima sa Srbijom o osjetljivim pitanjima koja zadiru u Ustav i suverenitet Kosova koji su prihvaćeni od međunarodnjaka", kazao je Mustafa, i dodaje da Vlada preko parlamentarne grupe i određenih poslanika PDK-a u Skupštini izmišlja bizarne teme kojima želi skrenuti pažnju od realnih problema.
 
"Posljednjih dana smo svjedoci otvorenih izazivanja od strane ljudi iz Tajne obavještajne službe - SHIK unutar institucija Republike Kosova. Za takve infiltracije SHIK-a, LDK je krajem prošle godine skrenuo pažnju nekoliko puta. Za nas je neprihvatljivo da SHIK kontroliše institucije, da izaziva poslanike i ostale i stvara klimu nepovjerenja među građanima Kosova“, kazao je Mustafa.