Izjava bivšeg koordinatora Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Erharda Buseka da Kosovo i Srbija treba da počnu razgovore o podjeli i razmjeni teritorija tako što će se "Preševska dolina spojiti sa Kosovom, a sjever Kosova Srbiji", čime bi se, prema njegovim riječima, obezbjedilo održivo rješenje za Balkan i Srbi i Albanci smatraju neodrživom i uvodom u novo krvoproliće.

Podsjećajući da je podjela Kosova opasna, jer otvara "Pandorinu kutiju" i stvara uslova za domino efekte Azem Vllasi, advokat iz Prištine i bivši visoki funkcioner SFRJ, smatra da je izlaz iz ovakve situacije u planu Martyja Ahtisaarija. Problem je u tome što Srbija formalno nije prihvatila plan finskog diplomate.



Ranđel Nojkić, predsjednik kosovskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO), kaže da kada je uopšte riječ o teoriji podjele Kosova - treba na podjednaki način da se pitaju i čuje glas Srba sa obje strane Ibra. Ova izjava Erharda Buseka je, po njemu, rezultat slušanja glasa samo Srba sa sjevera Kosova. Niko, naglašava Nojkić, nije pitao Srbe južno od Ibra šta to znači za njih.



I Živojin Rakočević, poznavalac kosovskih prilika, u eventualnoj podjeli Kosova u ovom, ali i u svim predhodnim vremenima, vidi uvod u "Haos, ludilo i samoubistvo".