Snijeg koji je tokom noći padao na teritoriji Kosova stvorio je stanovništvu nove probleme. Putevi su donekle očišćeni.

Hladnoća i sniježne padavine, praćene olujom otežale su saobraćaj na putevima na Kosovu, ali je otežao i životne uslove u selima i gradovima. KEK ima poteškoća sa snabdjevanjem električnom energijom. Postoje problemi s letovima na Aerodromu u Prištini. jedino je dobro što su škole prekinule nastavni proces.

Na putevima na Kosovu od jutros ima snežnih i nanosa. Na magistralnom putu Priština –Skoplje ima snijega i leda, što usporava saobraćaj.

Magistralni putevi, regionalni i glavne saobraćajnice su donekle prohodne, sa poteškoćama, dok je većina planinskih puteva na Kosovu blokirano zbog sniježnih padavina.

Glasnogovornik Policije Baki Kelani je rekao da i pored svega dobro je što se nije desio nijedan slučaj saobraćajne nesreće sa fatalnih ishodom.

Međutim, prema njegovim riječima, ozlijeđeno je 5 osoba i prouzrokovana je materijalna šteta na 64 vozila.

Iz Policije kosova preporučuju korišćenje zimske opreme i pozivaju građane da "bez preke potrebe ne kreću na put".

"Molimo stanovništvo da za normalno kretanje na putevima neophodno je korišćenje zimske opreme".

S druge strane, Sylë Tahirsylaj, direktor Hidrometeorološkog instituta Kosova rekao je da na temelju mjerenja minimalne temperature tokom dana će biti u rasponu od minus 16 do minus 13, a maksimalne će se kretati do minus 10 do minus 8,5.

Tokom sljedeća dva dana, međutim, prema riječima Tahirsyle, temperature će ići i do minus 22 stupena Celzijusa. On je rekao da od petka počinje lagani porast temperature.

Ekipe preduzeća za održavanje puteva su neprekidno na terenu i rade na raščišćavanju puteva na teritoriji Kosova.

Za sada su opštine Kačanik i Peć proglasile vanredno stanje.