Predstavnici Misije EULEX i EU predstavili su plan rada za 2012. godinu na prijemu kome su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, ekonomskog i kulturnog života Kosova, strane diplomate, predstavnici KFOR-a i novinari.

Među brojnim zvanicama, na prijemu koji je bio prva prilika za obraćanje Samuela Žbogara kosovskoj javnosti, bili su premijer i predsjednica Kosova, Hashim Thaçi i Atifete Jahjaga, kao i potpredsjednici Vlade Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Okupljenima su se obratili novoimenovani  predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar i šef EULEX-a Xavier de Marnhac. 

Samuel Žbogar je rekao da njegovo imenovanje dolazi u ključnom trenutku za odnose Kosova sa EU. Prema njegovim riječima, Evropska porodica će nastaviti da podržava Kosovo i naglasio, da je u cilju integracija, Unija izdvojila 70 miliona eura za različite projekte.

Žbogar je predstavio nekoliko ciljeva za Kosovo, među kojima su napredak u dijalogu Prištine i Beograda, razgovori o viznoj liberalizaciji, početak pregovora o trgovinskom sporazumu, pravljenje plana za sjever Kosova.

“Evropska unija će nastaviti da posreduje u dijalogu Prištine i Beograda. Ovdje se ne radi samo o postizanju dogovora, već i o njihovoj implementaciji i istinskom poboljšanju položaja ljudi na svim stranama. Na sjeveru Kosova, sloboda kretanja za sve ostaje ključni prioritet. Treba razviti odgovarajuću strategiju za sjever kako bi se svi osjećali sigurno i udobno unutar granica jednog Kosova”, rekao je Žbogar.

Šef EULEX-a Xavier de Marnhac je istakao dobru saradnju između kosovskih institucija i aktera Evropske unije koji su prisutni na Kosovu.

“Moramo biti spremni da reagujemo pravovremeno i odlučno na izozove sa terena ili one koje nametnu politički i društveni tokovi. Ja uvijek govorim da EULEX nije ovdje zauvijek. Na kraju će odluku o sudbini Misije doneti zemlje članice u Briselu. Ove godine ćemo nastaviti blisku saradnju sa kosovskim institucijama u pojačanoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakao je Marnhac.

“Radujem se bliskoj saradnji sa novoimenovanim šefom kancelarije EU na Kosovu Samuelom Žbogarom. Svi mi imamo isti cilj, a to je približavanje Kosova standardima Evropske unije”, dodao je šef EULEX-a.