Lider kosovske opozicije, Isa Mustafa je tokom konferencije za novinare u Prištini izjavio da premijer Hashim Thaçi treba sam da odluči da li će se sastati sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem. Iz Vlade Kosova u ponedjeljak nisu imali odgovor na ovo pitanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mustafa je kazao da je Demokratski savez, kao najveća opoziciona partija, podržala vladu u mnogim političkim procesima koji su bili za dobrobit zemlje, ali kada je dijalog sa Tadićem u pitanju, Mustafa navodi da Thaçi treba sam da preuzme odgovornost za tako nešto. Lider LDK-a dodaje da ova partija neće podržati eventualne razgovore u vezi s unutrašnjim pitanjima zemlje.

“Odluka da se sastane s Tadićem je njegova, ali mi se ni pod kojim okolnostima nećemo saglasiti da se, ne samo Thaçi već bilo koja drugi kosovski zvaničnik  sastane s nekim iz Srbije, na nejednakim pozicijama, i da razgovara o pitanjima koja se tiču teritorijalnog integriteta, suverentiteta ili državnog uređenja Republike Kosova”, kazao je Mustafa.

Mustafa dodaje da je stanje na sjeveru i dalje je teško, gdje ne postoji red i zakon i gdje je ugrožen suverenitet Kosova. On je naglasio i da nikada neće prihvatiti bilo kakav specijalni status za taj dio.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je prethodno u intervjuu za RSE izjavio da bi bilo u interesu dve zemlje, dva naroda, te mira, stabilnosti i regionalne saradnje da se održe
sastanci političkih lidera.

“U interesu je dveju država da postoji direktna međudržavna komunikacija, između kosovskog i srpskog vođstva koji predvode nezavisne i suverene države, koje rade u interesu svojih građana i na evroatlantskoj perspektivi i Kosova i Srbije i cijelog regiona,” kazao je Thaçi, da bi kasnije kosovskim medijima izjavio kako bi na sastanku sa Tadićem razgovarao samo o priznanju kosovske nezavisnosti.

Predsjednik Tadić je odmah poslije toga izjavio da ima prostora za razgovor sa Thaçijem, ali samo na osnovu njegovog plana od četiri tačke.

Iz Vlade Kosova do sada nisu reagovali na poruke iz Beograda.