Pred novu rundu dijaloga Prištine i Beograda, na stolu su nove mogućnosti. Predlaže se navođenje rezolucije 1244, odluke MSP i Rezolucije o njoj, pišu beogradske Večernje Novosti.

Za pozitivnu odluku o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU neophodno je da se, uz primjenu dosadašnjih sporazuma, timovi Prištine i Beograda ponovo sretnu u Briselu i postignu očekivani dogovor o regionalnom predstavljanju. Međutim, datum za novi susret još nije utvrđen.

Kako saznaje taj list u Briselu, za evropsku administraciju je najbliža rješenju opcija koju je predložila Međunarodna krizna grupa, a u kojoj se nalaze dvije mogućnosti, obje bez zastupanja Kosova pod pokroviteljstvom UNMIK-a. Jedna je da uz ime Kosova stoji napomena da se radi o učestvovanju bez prejudiciranja stavova zemalja članica o statusu, a druga da se pozove na Rezoluciju 1244 SB UN, savjetodavno mišljenje MSP iz 2010. i Rezoluciju skupštine Ujedinjenih nacija koja se odnosi na to mišljenje. Ono što bude dogovoreno biće navedeno pod zvijezdicom koja će stajati na tabli sa imenom Kosova.

Do zasjedanja Savjeta ministara EU na kojem će se odlučivati o statusu Srbije ostalo je tačno još tri nedjelje. Kako sada stvari stoje, lako može da se dogodi da i ova nedjelja protekne u konsultacijama u trouglu Priština - Brisel - Beograd, bez konkretnog okupljanja.

Iako iz Brisela oprezno poručuju da "stiču utisak da se stvari polako kreću naprijed", pozicije ostaju nepromenjene. Posrednik Robert Cooper je prošle nedjelje pokušao da približi stavove, ali u tome nije uspio. U Briselu, ipak, zadržavaju optimizam.

"Nema gotovog rješenja na stolu. Na dvema stranama je da se dogovore. Potrebno je da i jedni i drugi naprave mali pomak u svojim stavovima", kaže dobro obavješten izvor lista iz vrha evropske administracije.

Komentarišući najave "postojećih rješenja" koje su se već pojavljivale u javnosti, izvor naglašava da to "strane jedna drugoj šalju signale o idejama koje su spremne da prihvate".