Na osnovu najnovijeg izvještaja Evropske komisije, poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, a konzumiranje voća, povrća, mesa ili mliječnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima smrtonosne posljedice za građane Kosova.

Dokumenta koje je osigurao list Gazeta Express pokazuju da je obradivo poljoprivredno zemljište na Kosovu zatrovano, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane.

Izvještaj Evropske komisije (EULUP) pod nazivom "Dalja podrška korišćenju zemljišta", završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Wolfganga Spyra.

U izvještaju piše da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mliječnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima smrtonosne posljedice.

"Rezultati napravljenih analiza su alarmantni tako da se preporučuje da se oni verifikuju što prije i proslijede na dalje ispitivanje kako bi se izbjegli eventualni socijalni nemiri", piše Gazeta Express.

Izvještaj EULUP-a je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom. Visoka koncentracija tih zagađivača vlada na čitavom Kosovu.

"Zagađene površine koriste se za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za lanac ishrane ljudi. Moguće je da ti proizvodi sadrže takvu koncentraciju zagađivača koja može imati negativne posljedice, pa dovesti i do smrtnog ishoda", navodi se u izvještaju.