Zapadni Balkan može doživjeti nove promjene granica - upozorio je njemački Institut za politiku i Međunarodna sigurnosna pitanja u njegovoj najnovijoj studiji, prenosi Koha Ditore.

Studija pod nazivom "Normalna situacija se ne planira - deset slučajeva koji zavređuju pažnju", sprovedena u novembru 2011, je usmjeren u analizi stanja na Zapadnom Balkanu, koja je otkrila da se na Balkanu, u budućnosti, mogu ponovno promijeniti trenutne granice.

"Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP)" - Fondacija nauka i politike - koja je najveća ove vrste u Evropi, a i koja savjetuje Bundestag i njemačku Vladu o politikama i sigurnosnim pitanjima na međunarodnom nivou, je poručila Zapadu da ukoliko nastavi sa stavom protiv autohtonih pomjeranja koja imaju za cilj završiti proces uspostave njihovog nacionalnog identiteta na Balkanu, onda to može biti skupo politčki koštati i može biti kontraproduktivno.

"Najkorisnije se čini iznalaženje srednjeg rješenja između Albanaca i Srba na Kosovu", predložili su njemački naučnici.

"Za ovo bi trebalo iskoristiti diplomaciju, koja još uvijek nije bila aktivna  u regionu, kao na primjer, ona Norveške...".

Njemački institut za politiku i međunarodne sigurnosne poslove je govorio o tome kako Kosovo i Bosna i Hercegovina, kao i Makedonija, ostaju iznimno krhke politička "zdanja" pod stalnim patronatom Zapada.

Njemački institut upozorio je da bi prve promjene granica trebalo očekivati na tromeđi između Kosova, Albanije i Zapadne Makedonije.