Nije rijetko, da dužnosnici i međunarodni zvaničnici, daju ideje za rješavanje problema na sjeveru Kosova, potpuno izvan svojih zakonskih ovlašćenja. Posljednji koji je dao novi prijedlog za sjever je predsjednik Srbije, Boris Tadić, koji preko plana od četiri tačaka, želi stvoriti zaseban entitet na sjeveru, sličan Republici Srpskoj.

Među nekoliko zvaničnika međunarodne misije akreditiranih u Prištini, djeluje i jedna kancelarija, koja ima obevezu da zaustavi napore ili planove koji nisu u skladu s prijedlogom o statusu Kosova kojeg je sačinio bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari.
Međunarodna civilna kancelarija ili misije koji predvodi holandski diplomata Pieter Feith, na Kosovu, djeluje kako bi u kojoj se mjeri provodi Ahtisarijev paket ili kada neki zakon koji je usvojen od Skupštine Kosova je u suprotnosti sa „Sveobuhvatnim rješenjem za status“.

Na zvaničnoj stranici ICO-a, postoji link "O nama", gdje između ostalog, stoji da je njihov cilj "osiguranje i puno provođenje prijedloga za rješenje statusa Kosova."

To znači da čak i ako Vlada Kosova ili bilo ko drugi koji želi da provede plan drugačije nego što je predviđeno "Ahtisarijevim paketom", Pieter Feith sa svojim timom u ICO-u, treba da odreaguje kako bi spriječio takav pokušaj.