U ekskluzivnom intervjuu za "Koha Ditore", Teuta Arifi, zamjenica premijera Makedonije rekla je da Balkan nema potrebe čekati da neke kolektivne politike i njihove vođe dostignu zrelost kako bi ispunili kriterije za evroatlanske integracije.

"Opšta situacija, globalno traži da se ponašamo i djelujemo na pragamatičan i racionalan način", podvukla je Arifi.

Upitana kako ocjenjuje nedavni razvoj događaja na Kosovu, Teuta Arifi je mišljenja da događaji na Kosovu su zbivanja koja karakteriziraju proces izgradnje nove države, koja se suočava sa puno izazova.

Na drugo pitanje oko problema i otvorenih mogućnosti oko sjevera Kosova ona je rekla da "opcija podjele Kosova je neprihvatljiva, jer je kontroverzna i nije u skladu s konceptom izgradnje evroatlanske budućnosti za cijeli region".

Evropska ponuda za zapadni Balkan je ponuda koja zahtijeva preovladavanje retrogradnih koncepta teritorijalizacije etničkih pitanja, datu kao alternativa jednoj zajedničkoj Evropi kao prostor za širu obradu ovog pitanja.

Međutim, mogućnost podjele Kosova ugrožava ne samo Makedoniju, već i regiona uopšte, jer dovodi u pitanje koncept mogućih multietničkih država.