Bijela smrt! Ekstremne temperature nas tek čekaju, jedini izlaz je planiranje u energetskom sektoru i izgradnji...

Više od 350 ljudi umrlo je u Evropi od hladnoće, u Rumuniji je rekordnih minus 34, a na Kosovu neverovatnih minus 22! I sve to ne bi bilo toliko ekstremno i strašno da ne traje dugo. U međunarodnom tijelu za ispitivanje klimatskih promjena 200 eksperata tvrdi da je sve posljedica klimatskih promjena koje se dešavaju pred našim očima.

Bilo da ste skeptik, naučnik ili laik, pojave u posljednjih nekoliko godina, uključujući i trenutne ekstremno niske temperature i intenzivne padavine, ukazuju na to da su klimatske promjene već počele da se dešavaju. A uzimajući u obzir temperature u posljednjih nekoliko godina, promjene su sve izraženije i ekstremnije.

I šta nas čeka?

Istraživanje potvrđuje da se posljedice klimatskih promjena već osećaju, ali i da će u narednim godinama one biti sve izraženije.

To pitanje dovodi do paradoksa borbe protiv klimatskih promjena. Bar na način kako se ona najčešće predstavlja - kroz smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Smanjenje emisija je nužno da bi se spriječio dalji negativan. Trenutni vremenski uslovi upućuju na potrebu efikasnog planiranja adaptacije u energetskom sektoru, kao i izmjene u materijalima i načinu izgradnje.

Ekstremne temperature, kako ljeti, tako i zimi, ubuduće će biti nešto s čim ćemo morati da se suočimo!