Kosovski prosvjetari, koji su dobili povećanje plata početkom prošle godine još uvijek nisu dobili preostalu razliku za januar i februar, piše portal Telegrafi.
Prema proračunu Zajedničkog Sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu više od četiri miliona eura je dug koji izvršna vlast Kosova ima prema 23 hiljade prosvjetnih radnika na Kosovu.
 
Ali Shabani, lider sindikata, rekao je za Radio SLobodna Evropa da zaposleni u prosvjeti stalno vrše pritisak na sindikat, da im se isplati retroaktivni dio za prva dva mjeseca prošle godine. Ova nezadovoljstva, kako kaže Shabani je prenio i  izvršnoj vlasti države.

Vlada Kosova, od 1. januarea 2011, povećala je plate u javnom sektoru od 30 do 50 posto. Zbog kašnjenja usvajanja budžeta za prethodnu godinu, zaposleni u ovom sektoru, plate sa povećanjem su dobili od mjeseca marta 2011. godine.

Nehat Mustafa, zamjenik ministra prosvjete, kaže da kompetentni organi čekaju pravi trenutak za isplaćivanje preostalog duga, ali, prema njegovim riječima, bez stvaranja sukoba s Međunarodnim monetarnim fondom.