Učestale su izjave o mogućem sastanku premijera Kosova, Hashima Thaçija i predsjednika Srbije, Borisa Tadića. Nakon spremnosti Tadića i premijer Hashim Thaçi je izrazio spremnost da se sastane sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

On je za list Express izjavio da će sa Tadićem razgovarati samo o priznanju Kosova.

"Na potencijalnom susretu sa predsjednikom Tadićem, ja imam samo jednu tačku razgovora - međusobno priznanje, drugo su problemi koji se mogu rješiti međudržavnim odnosima kao i sa svim drugim susjednim državama. Ali ovaj sastanak bi bio u korist mira, stabilnosti, suradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i evroatlanske perspektive obe naše zemlje i čitavog regiona", rekao je Thaçi.

"Naš sastanak ne treba shvatiti kao borbu za poraz jednog ili drugog, Kosovo Srbiju, ili obrnuto, jer je ova bitka završena juna 1999. godine i rezultat zna cio svijet. Ovaj mogući sastanak može samo poslužiti boljoj budućnosti naših naroda i naših država", dodao je Thaçi.

Mogućnost sastanka Thaçija i Tadića je aktuelizirana posljednjih dana nakon izjava šefa Vlade Kosova da neće biti problema da se sastane sa Tadićem, jer je sa njim već imao sastanak tokom razgovora o statusu u Beču.