Kosovo se suočava s niskim temperaturama. Kao rezultat velikih sniježnih padavina Peć i Junik su proglasili vanredno stanje. Kačanik se takođe suočava sa približno sličnim stanjem.

Velike sniježne padavine ovih dana su teško pogodile opštine u regionu Dukagjinija, naročito Peći, Junika i Dečana, ali nisu ostavile traga i na Đakovicu, Istok, Klinu i druge. Velike sniježne padavine zabilježene su i na Brezovici, gdje je u tom turističkom kompleksu blokirano oko 400 osoba, među kojima i učenici osnovne Škole "Hasan Prishtina", koji se nalaze na ekskurziji.

Opštinski organi i organizacije za održavanje puteva su objavili da rade na tome da se put što brže očisti kako bi se turisti iz ove zone vratili svojim kućama.

Meteorološki Institut Kosova je upozorio da će temperature zabilježiti pad i tokom naredne sedmice. Od sredine sedmice Institut upozorava da će temperature ići od minus 18 pa sve do minus 22 stepena celzijusa.

"Tokom dana vikenda pa sve do srijede vrijeme neće biti stabilno, biće padavina, takođe temperatura će pasti od minus 18 do minus 22 stepena u Celzija u brdsko-planinskim predjelima. No, od četvrtka padavine će prestati", rekao je direktor Hidrometeorološkog instituta, Sylë Tahirsylaj.

Sniježne padavine i niske temperature dovele su do prekida nastave u osnovnim i srednjim školama.

Međutim, Ministarstvo prosvjete je jasno dalo do znanja da nastavak ili prekid nastave zavisi od opštinskih direktorijata i na njima je da odluče o tome.