EULEX će 8. februara Savjet bezbjednosti UN izvjestiti o rezultatima istrage o trgovini organima na Kosovu i, mada operativne pojedinosti zbog tajnosti istrage ne mogu biti objelodanjene, "to uopšte ne znači da nije ostvaren napredak", izjavio je u Briselu predstavnik za štampu EULEX-ovog Specijalnog istražnog tima Juri Laas.

"Specijalni tim sada radi na tome da obezbjedi pristup informacijama od niza zvaničnih institucija, da ih prouči i da onda mi obavljamo naše istražne radnje", stavio je do znanja portparol EULEX-ovog Specijalnog istražnog tima.
 
Laas je time odgovorio na pitanje novinara hoće li glavni tužilac Specijalnog istražnog tima John Clint Williamson podnijeti neki izvještaj Evropskoj uniji i UN, imajući u vidu da je 25. januara prošlo godinu dana otkako je Savjet Evrope usvojio izveštaj Dicka Martyja o zločinima trgovine organima na Kosovu i Albaniji, a zasad ništa ne govori da je u istrazi došlo do nekih opipljivih rezultata.

Predstavnik za štampu EULEX-ovog specijalnog istražnog tima je naglasio da "navodi u izvještaju Savjeta Evrope iz januara 2011-e zaslužuju da budu temeljito istraženi i važno je da ti navodi budu rasvjetljeni".

"Mi vjerujemo da u je interesu svakoga da se sad ide naprijed u ovoj istrazi, posebno zato što će to biti istraga koja će obuhvatiti više nacija i kojoj će biti potrebno vremena da se do kraja upotpuni".

Laas je želeo da naglasi da "Specijalni istražni tim ima pravnu nadlježnost i sposobnost da profesionalno I nezavisno vodi istragu - mada je u poređenju s drugim sudskim organima bio relativno brzo oformljen". 

A, po njegovim riječima, "predsjednici Kosova i Srbije Atifete Jahjaga i Boris Tadić, isto kao i albanski premijer Sali Berisha su obećali punu saradnju s ovim istražnim timom". 

Na molbu da kaže da li je slučaj "Medicus" u trgovini organima na Kosovu povezan i s nalazima Dicka Martyja o zločinima trgovine organima tokom ratnih sukoba na Kosovu, predstavnik za štampu EULEX-ovog tima je uzvratio da se "tu možda mešaju neke stvari".

"Slučaj 'Medicus', koji se tiče događaja između 2006. i 2008. godine, sada u Prištini istražuje jedan EULEX-ov tužilac".

"A nije na Specijalnom istražnom timu da se osvrće na to suđenje koje je već u toku", zaključio je Laas.