"Priština neće unaprijed postavljati priznavanje Kosova kao uslov za razgovore premijera Kosova s predsjednikom Srbije. Prihvatiće razgovore samo ako je tema uređenja odnosa dvije države koji su problematični", rekao je juče za beogradski  “Blic” Azem Vllasi, savjetnik premijera Hashima Thaçija.

Reagujući na izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je rekao da je spreman da se sastane s premijerom Hashimom Thaçijem ukoliko bi to bilo u funkciji rješavanja problema na Kosovu, Vllasi kaže da ima prostora za razgovore “ako se Tadić ne bi ponašao kao Milošević koji je htio da se sretne s albanskim liderima da bi rješavao probleme na Kosovu”.

"Tadić bi mogao da se sretne sa predsjednicom Atifete Jahjagom ili Thaçijem i da razgovaraju o četiri tačke koje je Tadić pominjao ili drugom planu pod uslovom da je riječ o normalizaciji odnosa dvije države. Kosovo je suverena država. Niko sa Kosova nema pretenzije da rješava probleme u Preševskoj dolini, tako i Srbija treba da se postavi", rekao je savjetnik premijera.

On je dodao da ne zna da li postoje kontakti između kabineta premijera Thaçija i predsjednika Srbije.