Nezir i Shqipe Voca, Niman Sejdiu, Bashkim Rrukeci, Sebiha Abrashi, Bošnjakinja Selime Berisha, Muharrem Sokoli, Nderim Ajeti, Nerimane Xhaka i Remzije Canhasi ubijene su u noći između 3. i 4. februara 2000. godine u sjevernom dijelu Mitrovice. Ove osobe su ubijene i masakrirane od strane srpske kriminalne grupe "Čuvari mosta" prije 12 godina, predvođene od tadašnjeg bivšeg šefa te grupe Olivera Ivanovića. Ovu operaciju ubistava, masakriranja i protjerivanja preko 12 hiljada mještana nesrpske zajednice, uglavnom Albanaca, iz sjevernog djela Mitrovice predvodili su zajedno MUP Srbije, na čelu sa bivšim komandantom Draganom Delibašićem i Oliver Ivanović.

Za ova dva lidera ove operacije, kao i za mnoge druge kriminalce postoje dokazi u dokumentu UNMIK policije, poznat kao "Pandora".

Prema pisanju portala "LajmeShqip" za ova deset ubistva na sjeveru Mitrovice i protjerivanje preko 12 hiljada osoba dosada nije podignuta nijedna optužnica i niko iz ove grupe još se uvijek nije suočio sa pravdom.

Shaip Canhasi, na gradskom groblju u Vučitrnu sahranio je svoju suprugu Remziju, ubijenu prije 12 godina. Poznato je da u noći između 3. i 4. februara 2000. godine, ubijeno je 10 nesrba od strane pripadnika srpskih formacija, dok je 1564 nesrpskih porodica sa ukupno 11 364 osoba silom protjerano iz svojih domova na sjeveru Mitrovice..

Dokazi pokazuju da su u to vrijeme srpske kriminalne grupe u toku jedne noći ušle u nesrpske porodice koje su živele u sjvernom dijelu, ubivši 6 osoba, dok druge 4 osobe su izgubile život kasnije od rana zadobijenih od vatrenog oružja i korišćenih granata u toku napada. Desetine građana, uglavnom Albanaca je ranjeno, a takođe hiljade porodica je bilo prisiljeno da pređe u južni dio preko rijeke Ibar, ostavljajući svoje domove u plamenu.

Shaip je ponovio da nikada neće zaboraviti tu noć, kada su metka iz prigušivača ubila njegovu suprugu Remziju.

"Bio sam u hodniku zajedno sa suprugom i jednim međunarodnim policajcem kada je jedna grupa ljudi ispalila 6 metaka iz prigušivača i u tom momentu moja žena je pala mrtva na pod, od rana zadobijenih u predjelu vrata. Ubice su razbile vrata i ušli u zgradu, a policajcu UNMIK-a su samo vikali: "UNMIK, UNMIK", kaže Shaip, koji sada živi kao samac u jednoj sobi u južnom dijelu Mitrovice i izražava gnjev zbog činjenice da su ubice još uvijek na slobodi.

"Nema pravde za stranaca, ubice one noći su načinile štetu i nikome ništa. Institucije Kosova se ne interesuju o ovom pitanju, jer se plaše da im ovi stranci ne kažu da su ekstremisti", rekao je dalje on.



Bivši šef okružnog tužilaštva u Mitrovici, Jusuf Mejzini, u vezi s ubistvima 3. i 4. februara na sjeveru Mitrovice izjavio je da su svi ovi slučajevi istraženi od strane međunarodne policije i tužilaštva.

"Mi domaći nismo imali pristup u ovim istragama, sudije su završile svoju misiju na Kosovu, a nama nisu predali nikakav slučaj vezan za ove slučajeve", rekao je Mejzini.

"Što se dogodilo kasnije i u kojoj je fazi istraga mi ne znamo" dodao je on.



Pouzdani izvor, pod uslovom anonimnosti, naveo je da je Okružno tužilaštvo u Mitrovici dobila samo jedan slučaj, vezan za bračni par Nezir i Shqipe Voca, ubijenih one noći. To je bila prijava protiv N.N. osobe i ovaj predmet smo poslali policiji da otkrije ubice", rekao je izvor.

"Tužilaštvo je više puta tražilo da sazna dokle je došla policija sa istragama, ali nisje dobilo odgovor".

Prema izvoru, slučajevi u kojima su imena i prezimena osumnjičenih bila poznata uzeti su od strane međunarodnih tužioca, ali domaći tužioci ne znaju šta se sa njima desilo.

Bivši predsjednik Okružnog suda u Mitrovici, Kapllan Baruti vezano za ova ubistva rekao je da "u sud nije iniciran nijedan predmet ili pak pocesuiran u vezi ovih slučajeva".

U vezi sa ubistvom Muharrema Sokollija bila je sudska procedura, uhapšene su tri osobe koje su kasnije puštene od strane međunarodnih sudija, donešena je oslobađajuća optužba pod brojem P-45-02 dt: 04.09.2002.

"Sva dokumentacija u vezi slučaja je ostala u sudu na sjeveru Mitrovice i plašim se da možda nije uništena", dodao je Baruti.