Podjela Kosova nije konstruktivni pristup, čak je u nekom smislu opasna i mogla bi da ima loše posljedice, kaže ambasador Britanije u Beogradu Michael Davenport.

"Radujem se što je predsjednik Tadić jasno izjavio da nije za takvo rješenje, nije za podjelu u ovoj situaciji. To je takođe stav moje vlade, da podjela ne bi doprinela konstruktivnom rješenju", kaže Davenport.

Povodom Ahtisaarijevog plana, Davenport kaže da misli bi da on mogao da bude prihvatljiv i za Srbiju, kao i da se u njemu već navode sve četiri tačke koje je izneo i predsjednik Boris Tadić.

"U Ahtisaarijevom planu su sve ove četri tačke, naravno u vezi sa drugim rješenjem što se tiče statusa. Ali šta je važnije, interesi građana na terenu i zaštita etničkih manjina, ili pitanje o statusu?", kaže Davenport.

Ambasador Velike Britanije je dodao da njegova zemlja ne očekuje sada od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

"Jasno je da Srbija ima drugu politiku, ali mislim da je važno da sve radimo zajedno da dođe do rješenja sa Prištinom. Sada treba da vidimo konkretnu implementaciju sporazuma sa Beogradom", kaže Davenport.

Povodom predstavljanja Kosova na regionalnim forumima, Davenport kaže da nije riječ o tome da "EU želi da se Srbija povuče od rezolucije 12 44, ali nije potrebno da se pominje".

"Važno je da mislimo o potrebama građana Kosova u ovoj situaciji. Mislim da je u interesu građana Kosova, i albanskih i srpskih, da dođe do rješenja ovog pitanja. Potreban je fleksibilan i kreativan pristup", kaže ambasador Velika Britanije.