Šefica prištinskog tima u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da dijalog u Briselu ima za cilj rješavanje tehničkih pitanja i da postignuti sporazumi obezbjede pozitivne efekte i za Albance s juga Srbije, u vezi sa slobodom kretanja ljudi i robe.

U intervjuu za agenciju "Presheva jone", Tahiri je rekla da Beograd treba da odustane od, kako je rekla, "diskriminatorske politike prema Preševskoj dolini".

Zamjenica kosovskog premijera je nedavno u Prištini razgovarala s političkim predstavnicima Albanaca s juga Srbije - Rizom Haljimijem, poslanikom u Skupštini Srbiji, Galjipom Beqirijem, predsjednikom Nacionalnog Savjeta Albanaca i Shaipom Kamberijem, predsjednikom Opštine Bujanovac.

"Sa njima sam razgovarala o stanju Albanaca na ovim prostorima kao i efektima tehničkih sporazuma koje smo postigli u Briselu, a koji se tiču poboljšavanju života tamošnjih Albanaca", rekla je Tahirijeva, izrazivši zabrinutost za stanje.

Na tom sastanku, kako je prenio list na albanskom jeziku, bilo je riječi o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Govoreći o nastavku dijaloga s Beogradom, Tahiri je rekla da će se Priština angažovati, ne za ukidanje, već za smanjenje tarife i osiguranja vozila, koje otežava slobodu kretanja građana.

Dijalog ima za cilj rješavanje tehničkih pitanja između Beograda i Prištine, kao i da "postignuti sporazumi u Briselu daju pozitivne efekte i za Albance iz Preševske doline, jer ti efekti obezbjeđuju recipročnu slobodu građana i robe", rekla je Tahiri.