U interesu je Kosova i Srbije da postoji direktna komunikacija političkih lidera, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa premijer Hashim Thaçi.

On je naglasio da neće odustati od zahtjeva da Kosovo na regionalnim forumima ima natpis "Republika".

"Mogu vam slobodno reći da i kada bi cio politički spektar prihvatio da odustane od Republike, ja to neću prihvatiti", kazao je Thaçi.

On je takođe odbacio mogućnost specijalnog statusa za sjever Kosova, izrazivši uvjerenje da će se situacija u tom dijelu poboljšati.

"Budućnost sjevera je budućnost Kosova, uz poštovanje Ustava i zakona Kosova, poštovanje dokumenta predsednika Ahtisaarija, i prema tome, ni pod kojim okolnostima neće biti specijalnog statusa ili nekog takvog prijedloga koji se pominje u medijima, i tako nešto nikada nije bilo tema diskusije", kazao je Thaçi.

Na pitanje novinara kako će ubjediti Srbe na sjeveru Kosova, koji nisu saglasni sa Ahtisaarijevim planom i ne prihvataju nezavisnost Kosova, da promjene svoj stav, Thaçi je rekao da će kosovska vlada i svi međunarodni mehanizmi koji su na Kosovu nastaviti da rade kako bi se približili građanima na sjeveru.

"Dokument predsednika Ahtisaarija je najbolji mogući za zajednice u Evropi. Budućnost srpskih građana i ostalih na sjeveru je u njihovoj integraciji u kosovske institucije", izjavio je Thaçi, dodajući da će nastaviti da održava direktne i kontakte preko ostalih mehanizama sa ljudima koji imaju uticaja na sjeveru i na javno mnjenje.

Povodom ocjene Međunarodne krizne grupe da odlučnost Srba na sjeveru da se odupru naporima Prištine u kontrolisanju cijele teritorije može prouzrokovati više žrtava, Thaçi je rekao da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti međuetničko nasilje.

Povodom njegove izjave da bi bio koristan sastanak s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Thaçi je ocjenio da je u interesu Srbije i Kosova, "dva naroda, za mir i stabilnost i regionalnu saradnju da se održavaju sastanci političkih lidera koji su izabrani na legitiman način dotičnih zemalja".