Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je spreman da se sastane sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem samo ukoliko bi taj razgovor bio u funkciji rješavanja problema na Kosovu, a ne u funkciji promocije kosovske državnosti, simboličnog nadgornjavanja ili političkog folklora.

Tadić je objasnio da ima prostora za razgovor ukoliko postoji spremnost druge strane da razgovara o planu u četiri tačke ili nekom drugom planu.

Predsjednik Srbije je, na konferenciji za novinare poslije sastanka trilaterale BiH, Srbije i Hrvatske na Jahorini, rekao da nije spreman da sa Thaçijem razgovara samo zato da bi se sreli i da bi mediji o tome mogli da izvjeste, već da je nužno da razgovor bude efektivan i da donese neku korist.

Boris Tadić je podsjetio da je sa Thaçijem u prošlosti već razgovarao, tako da ne postoji "personalna prepreka" za takav razgovor.

"Pritom, takav razgovor ne može da bude iskorišćen za promociju kosovske državnosti, jer razgovor mora da bude u funkciji rješavanja problema, a ne simboličkog nadgornjavanja i političkog folklora", rekao je Tadić, komentarišući na insistiranje novinara Thaçijevu izjavu da je spreman da razgovara sa premijerom Kosova.

Kako smo juče prenijeli, premijer Hashim Thaçi izjavio je da je spreman za sastanak sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, radi razgovora o nizu problema u odnosima Prištine i Beograda.