Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, te predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović okončali su, nešto iza 12 časova, neformalni trilateralni sastanak na Jahorini.

Zvaničnici su, po okončanju razgovora, krenuli u obilazak Jahorine.

Dio ekipe se do Rajske doline provezao ratracima Olimpijskog centra Jahorina, a drugi automobilima.

Nakon osvježenja u planinskoj kući "Rajska vrata", članovi Predsjedništva BiH i predsjednici Srbije i Hrvatske učestvovaće na konferenciji za novinare koja je zakazana za 14.00 časova u hotelu "Termag".

Na dnevnom redu su bile teme koje su važne za svaku zemlju pojedinačno, ali i za cijelu regiju.

Razgovaralo se o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove Evropske unije  za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Uoči sastanka na Jahorini najavljeno je da učesnici  dolaze s različitim očekivanjima, ali i prioritetima koje treba rješavati. Ono što je zajedničko u njihovim stavovima pred ovaj sastanak je da bilo kakva destabilizacija odnosa u regiji nikome nije u interesu.

BiH je tako najviše zainteresirana za pitanja vezana za ulazak Hrvatske u EU, a posebno za primjenu graničnog režima za izvoz bosanskohercegovačkih proizvoda.

Osim ovoga, Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju još neka otvorena pitanja koja bi bilo poželjno riješiti prije nego Hrvatska postane punopravna članica Evropske unije sljedeće godine. To se prvenstveno odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, potpuno rješavanje pitanja izbjeglica i razgraničenje na moru. Tema organiziranog kriminala također se prepoznaje kao problem na kojemu treba i dalje produbljivati suradnju.

Za teme ratnih zločina hrvatski predsjednik Josipović ističe da se ne smije ponoviti “slučaj Purda”. Josipović konkretno predlaže sklapanje ugovora između Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine o saradnji na rješavanju ratnih zločina.

Tim sporazumom bi se ojačali mehanizmi saradnje kojima se izbjegava moguća politizacija krivičnih postupaka, između ostalog tako da bi se predvidjela nadležnost sudova država prebivališta osumnjičenih.

Inače predsjednici Tadić i Josipović i njihovi domaćini iz bh. predsjedništva u četvrtak uveče su došli na Jahorinu gdje je organizovana zajednička večera.  .

Ovo je drugi neformalni sastanak predsjednika tri zemlje. Prvi je održan u julu prošle godine na Brionima.

RSE