Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmusen izjavio je danas u Briselu da je dijalog Beograd-Priština od životne važnosti i da se mora nastaviti.

Dijalog bi trebalo da dovede do konkretnih rezultata i "dogovora o sveukupnoj lepezi pitanja vezanih za sjeverni dio Kosova".

Rasmusen je to izjavio na početku sastanka ministara odbrane NATO-a i zemalja koje imaju trupe u KFOR-a na Kosovu.

Čelnik Atlantskog saveza je ocjenio da "dijalog predstavlja historijsku priliku za izgradnju bolje budućnosti" i naglasio da "obje strane to moraju iskoristiti na dobrobit svih ljudi na Kosovu".

On je istakao da će na zasjedanju biti razmotrene bezbednosne prilike na Kosovu, gdje je, naveo je, "prošle godine došlo do ponovnog izbijanja nasilja".

Rasmusen je podvukao da je "apsolutno nužno" da KFOR i EULEX ojačaju zajedničke napore na Kosovu, rekavši da će "onda Kosovo moći da u budućnosti stremi uključivanju u evro-atlantsku porodicu i okrene leđa sukobima u prošlosti".

Generalni sekretar NATO-a je ovo rekao ukazujući na to da na ministarskom zasjedanju NATO-a učestvuje i visoki zvaničnik diplomatske službe Evropske unije Pierre Wimon, najbliži saradnik visoke predstavnice EU Catherine Ashton.

NATO i EU djeluju na terenu na Kosovu, rekao je Rasmusen, dodavši da "KFOR i EULEX obavljaju odličan posao da bi zajamčili bezbjednost cijelog stanovništva na Kosovu".

I, po njegovim rečima, "KFOR nastavlja da obezbjeđuje zaštitu svima i prisustvo EULEX-a je i dalje od suštinske važnosti za izgradnju bezbjednog, demokratskog i multietničkog Kosova, utemeljenog na vladavini prava".