Iako još nije definirana konkretna cifra za troškove predsjedničke predizborne kampanje, dato je nekoliko prijedloga, od 0.5 do 0.8 posto od budžeta Kosova, što predstavljeno u cifre daje iznos od 75 do 120 hiljada eura.

Bez obzira koliko bio bogat kandidat za predsjednika Kosova, bilo da je on ispred neke političke partije, bilo da je nezavisni, za predizbornu kampanju ne može potrošiti više od 75, 90, 105 ili 120 hiljada eura, zavisi koja će se od ovih cifara odrediti zakonom za izbor predsjednika Kosova, piše "Epoka e Re".

"Još uvijek nismo odredili konkretnu cifru koji određuje prag finansiranja predsjedničke kampanje pošto političke partije još uvijek nisu odgovorile. No, dato je nekoliko prijedloga, kao što su: 0,5 posto, 0,6 posto, 0,7 posto i 0,8 posto od aktuelnog budžeta Kosova. Ovi postoci pretvoreni u novac kreću se od 75, 90, 105 i 120 hiljada eura", rekla je potpredsjednica Komisije za promjenu Ustava, Vjosa Osmani.

Nadalje, ona je rekla da promjenom Zakona o izboru predsjednika stvoriće se finansijska jednakost za sve kandidate za predsjednika Kosova.

"Rukovodili smo se opštim načelom da stvorimo finansijsku ravnopravnost za sve kandidate. U tom kontekstu predloženo je da se utvrdi gornja granica iznosa koji kandidati mogu koristiti u kampanji i to ograničenje će se odrediti kroz precizan postotak iz budžeta Kosova. Kandidati imaju pravo otvoriti transparentne bankarske račune, koji će biti otvoreni za građane. Dakle, račun će biti javan i građani mogu dati donacije, istovremeno i kompanije i korporacije. Međutim, sve ove donacije i sva lična novčana sredstva koje kandidat posjeduje, ali i sredstva koja mogu uzeti iz svoje političke partije, ne smiju preći konačni prag, koji će se utvrditi", rekla je Vjosa Osmani.

Što se tiče dvojnog državljanstva predsjedničkih kandidata, Osmani je rekla da Komisija čeka neformalni odgovor Venecijanske komisije.

"Još uvijek nismo dobili odgovor od Venecijanske komisije u vezi dvojnog državljanstva kandidata za predsjednika, ali vjerujem da ćemo uskoro dobiti neformalni odgovor. Kosovo nije država članica Savjeta Evrope, te stoga nije moglo poslati formalni zahtjev kao što to mogu države članice. No, mi smo to učinili preko naših prijatelja na neformalan način i obećano nam je da ćemo uskoro dobiti odgovor", kazala je Osmani.