Mandatar za sastav slovenačke vlade Janez Janša dobio je anonimnu prijetnju smrću, što se dogodilo i sredinom decembra, a njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS) pozvala je odgovorne vlasti da "preduzmu korake po ovom pitanju".

Pismo u kome se Janši prijeti smrću, potpisano sa "Bin Laden", poslato je iz Celja, na adresu jednog od sjedišta stranke SDS, a u njemu piše i da bi novi mandatar trebalo da bude naročito oprezan kada sam odlazi na poslovna putovanja.
 
"Bin Laden" tvrdi i da je Janša došao do mandata za sastav vlade mimo volje birača, pošto je njegova stranka izgubila izbore, kao i da je bio uključen u "mafijaške poslove" šverca oružja u vreme raspada Jugoslavije i da je optužen u korupcijskoj aferi "Patria".

Autor pisma poručuje Janši i da pripazi na svoju suprugu, objavljeno je juče na sajtu nedjeljnika "Demokracija".

Mediji su objavili i kopiju pisma otkucanog na pisaćoj mašini, u kome anonimna osoba, koja se potpisala kao "Bin Laden", prijeti smrću Janši i njegovoj porodici, tvrdeći da je on "domobranska vucibatina" koju treba strijeljati.
 Agencija STA navela je da je trend slanja anonimnih pisama i prijetnji smrću političarima sve češći u Sloveniji, s obzirom na to da su slične pošiljke nedavno stigle na adrese još dviju stranaka.

Lider stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković imao je tokom novogodišnje noći policijsku pratnju zbog nekoliko pretnji, a Narodna partija je takodje u januaru dobila preteće pismo.

 Janša bi, prema nekim najavama, danas mogao da objavi kandidate za ministre u svojoj budućoj vladi, a parlament bi o vladi glasao krajem iduće nedjelje.