Zastupnica Koalicije Vakat Duda Balje, članica tročlane Radne grupe za Nacrt Zakona o javnom servisu, koja djeluje u okviru Komsije za Budžet i finasiranje, podnijela je amandman kojim traži promjenu Člana 25, koji govori o raspodjeli fonda za podršku medija zajednica, višeetničkih i nefavorizovanih grupa.

“Uzimajući u obzir da se neiskorišćena sredstva iz Fonda za podršku medija zajednica, višeetničkih i nefavorizovanih grupa vraćaju u budžet RTK-a, podnijeli smo amandman koji će veoma precizno regulisati predviđenih 5 posto naplaćenih fondova od pretplate za Javni servis RTK-a i zatražili da se ovaj fond direktno finansira od strane centralnog budžeta Kosova, jer RTK nije uplaćivala redovno sredstva na račun ovog fonda. Niko nije, također, iz ove kancelarije imao tačne podatke o sredstvima koja su se uplaćivala od TV-pretplate”, rekla je zastupnica Duda Balje, naglašavajući da je, među ostalim, zatražila da u budzetu uđe posebna stavka za fond ove kancelarije.

Zastupnica Balje, ističe da su amandman Zastupničke grupe 6+, podržali i ostali članovi Komisije za budžet i finansije.

“Očekujemo da će amandman proći u Parlamentu te da će biti usvojen. Dakle, njegovim usvajanjem bi ta Kancelarija pri uredu Premijera, raspolagala stalnim sredstvima koja bi se uplaćivala dva puta godišnje, u zavisnosti od dogovorene dinamike...”, dodala je Duda Balje, zastupnica Koalicije Vakat, članica Radne grupe za Nacrt Zakona o javnom servisu.
Fond predviđen za podršku medija zajednica, višeetničkih i nefavorizovanih grupa, do sada se punio od budžeta RTK-a, gdje su 5 posto sredstva od priliva RTK-a.

Komisija za Budžet i finasiranje javnog servisa, oformljena je januara 2009. godine, dok Vlada Kosova tada nije izdvojila sredstva namjenjena medijima zajednica, višeetničkim i nefavorizovanim grupama, sa obrazloženjem da je RTK imala poteškoća u pogledu fininsiranja pomenutih grupa.

Ovaj fond je 2011. godine imao na raspolaganje 200.000 eura i dodjeljen je, prema konkursu, za 17 kosovskih manjinskih medija, višeetničkim i nefavorizovanim grupama.