U najnovijem izvješću Međunarodne krizne grupe (MKG), između ostalog, stoji da nasilna situacija na sjeveru Kosova, prijeti zaustaviti dijalog između Kosova i Srbije, i prijeti unutarnjoj stabilnosti Kosova i procesu kandidature Srbije u Evropsku uniju.

Nadalje u prijedlozima grupe navode se napori Prištine oko kontrole cijelokupne teritorije ove nove države, posebno granice sa Srbijom, i odlučnost Srba sa sjevera Kosova da se tome odupru, što može izazvati više žrtava, piše "Qik", prenosi Koha Ditore.

Međunarodna zajednica, posebno Europska unija i Sjedinjene Američke Države, trebale bi ohrabriti Beograd, da prizna vladu u Prištini kao jednaku, čak i bez formalnog priznanja, ali se ne treba očekivati od nje da obaveže lokalnu saradnju na sjeveru Kosova, stoji u najnovijem saopštenju MKG.

Sve stranke trebaju imati za cilj pronalazak načina kako bi se smanjila opasnost od daljnjeg sukoba, s naglaskom na sprovedbu pitanja o kojima je postignuta saglasnost u bilateralnog tehničkom dijalogu.

U izvješću se kaže da su se tenzije povećale 25. jula 2011., kada je zvanična Priština poslala policiju na dva granična prelaza sa Srbijom. Onda su lokalni Srbi opklili policiju i prisilili ih na povlačenje, jedan policajac je ubijen iz zasjede, dok su granični prelazi zapaljeni.

Nadalje, MKG navodi da svi putevi koji vode ka graničnim prelazima su blokirani od strane kosovskih Srba, kako bi se spriječilo postavljanje kosovskih dužnosnika.

Iako je blokada puteva bila uglavnom mirna, nasilje je izbilo u najmanje tri navrata tokom posljednjih mjeseci prošle godine, kada je mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR pokušavao otkloniti barikade i bio gurnut nazad od strane Srba sa Kosova.

Neslaganje oko carine bio je samo simptom neslaganja Srbije i Kosova vezan oko suvereniteta, posebno što se tiče sjevera, stoji između ostalog u najnovijem izvještaju Međunarodne krizne grupe.