Kosovo vodi na listi problema koji se mogu pojaviti u Europi u toku 2012, na osnovu izvještaja Direktora nacionalne obavještajne, Jamesa Clappera koji je dao pred američkim Senatom.

U ovom izvještaju koji prenosi portal Indeksonline stoji da sjever zemlje ostaje i dalje nestabilnim i Srbi su pokazali da su spremni odgovoriti silom na svaki pokušaj da proširi suverenitet Kosova nad tom dijelu.

"Više od 80 zemalja, uključujući 22 od 27 zemalja članica EU su priznale nezavisnost Kosova, ali će i u narednim godinama Kosovo ostati krhka država, koja će zavisiti od međunarodne zajednice vezano za finansijsku pomoć, sigurnost i razvoj. Kao što smo vidjeli u 2011, nasilje može izbiti bez ikakvog upozorenja, posebno u opštinama na sjeveru. Mi smatramo da lokalne snage ne mogu preuzeti ovlasti od KFOR-a kao što su sigurnost, kontrola nereda ili upravljanje granicom, sve dok Beograd i Priština ne normalizuju odnose", procjenjuje Clapper.

"Bezbjednosne snage Kosova (BSK) su spremne da dostignu kapacitet od 2500 pripadnika sa lakšim naoružanjem, ali nastavlja sa izazovima regrutacije, finansiranja kao i treniranja. BSK će se sigurno odlučiti za transformaciju u vosjku kada će joj mandat biti ponovno pregledavan u junu 2013. godine. Vjerujemo da će kosovski Srbi i Beograd nastaviti sa suprotstavljanjem naporima Prištine za kontrolu sjevera, ali na drugačije načine. Beograd će biti ograničen sa oštrom retorikom kako bi osudio napore Prištine, dok će kosovski Srbi nastaviti sa istim taktikama, kao što su blokada puteva, protesti na ulicama koji mogu biti rizik od izbijanja nasilja", ocjenio je Clapper u njegovom godišnjem izvještaju koji predstavlja pred Senat o mogućim rizicima u cijelom svijetu.