Opasni domoroci krenuli u napad na civilizaciju! Doskoro skriveno pleme počelo da napada stanovništvo, Nikolasa Floresa Shaka, koji ih je hranio 20 godina, ustrelili u srce...

Peruansko pleme Mashko-Piro, koje je doskoro živelo u totalnoj izolaciji, počelo je da izlazi iz prašume i napada ljude, a prva žrtva je Nikolas Flores Shako, koji je njegove članove hranio 20 godina. On im je ostavljao hranu na obodima nacionalnog parka Manu, u čijim šumama žive, međutim, u novembru mu je grupa muškaraca iz plemena strelama probola srce.

Policija je saopštila da još nije utvrđeno zašto su Indijanci ubili Floresa. Vjeruje se da su bili kivni na njega jer im nije dostavio mačete i lonce za kuvanje koje im je obećao ili je previše duboko zašao u njihovu teritoriju. Oni su samo mjesec dana ranije na isti način teško ranili lokalnog rendžera.

Antropolozi ne znaju zašto se pleme, koje broji stotinak urođenika, u posljednje vrijeme odvažilo da se približi civilizaciji i naseljenim mjestima, u kojima se okuplja veliki broj avanturista i turista iz cijelog svijeta. Stručnjaci, takođe, ne mogu da predvide kako će se pleme ubuduće ponašati i da li će biti još agresivnije. Njegovi članovi doskora nisu imali kontakt sa svijetom. Žive duboko u šumama, ne nose skoro ništa od garderobe, a tijelo ukrašavaju nakitom koji izrađuju od drveta i životinjskih zuba. Stručnjaci koji su ih proučavali zaključili su da domoroci ne žele da im ostali smetaju.

Arheolozi smatraju da će sada, poslije Floresove smrti, razumijevanje ovog plemena i njegovog načina života biti teško, jer će bilo kakav kontakt s njima sada biti nemoguć.



Plaše ih avioni i drvokradice

Prema nekim procjenama, na povećanu agresivnost plemena uticali su nemilosrdna i brza seča drveća, koja zadire sve dublje u šume, i sve veći broj drvokradica. U isto vreme, sve veći broj aviona preleće ovu oblast zbog istraživanja nafte i gasa, što rasteruje životinje koje su plemenska lovina, pa domoroci migriraju u potrazi za hranom.