Ymer Hoxha, predsjednik Okružnog suda u Prizrenu tvrdi da su on i njegove kolege i tokom prošle godine nastavili sa rješavanjem mnogobrojnih predmeta sa prostora cijelog regiona, dakle Dragaša, samog Prizrena, Orahovca, Mamuše, Mališeva i Suve Reke iako je objektivno mali broj sudija.

"Tokom 2011. stiglo nam je 2996 predmeta. Na obradu smo ukupno imali 4327, završili smo 2882 a ostalo nam je za obradu 1445 različitih predmeta. I prošle godine imali smo šest ubistava, od toga tri teška. Imali smo16 slučajeva trgovine ljudima i ljudskim organima, 14 pokušaja ubistva što je mnogo, imali smo 19 slučajeva izazivanja rizika u javnom saobraćaju, 16 slučajeva prodaje i prerade narkotičkih sredstava i ovaj vid kriminala je u porastu u posljednje vrijeme", kaže Hoxha.

Hoxha je govorio i o opštinskom sudu u Prizrenu, koji je po njegovim riječima, bio veoma opterećen velikim brojem raznoraznih predmeta.

"Na kraju 2010. godine na obradu je bilo 24.560 predmeta, pristigla su još oko osam hiljada tako da su ukupno imali 31760. Završili su blizu sedam hiljada a na obradu je ostalo još oko 25 hiljada predmeta. Mnogo je to. Sve sudije su premašile svoju normu. Međutim, ovaj sud ima samo 11 djelioca pravde. Koliko je to malo neka posvjedoči samo jedan podatak. Tokom 1989. u ovom sudu bilo je zapošljeno 18 sudija a sada 23 godina docnije samo 11".

Ovaj broj sudija a toliki broj predmeta, dodao je  Hoxha jasno govori o zastarevanju i nemogućnosti rješavanja predmeta. Osim toga ovi podaci, po njemu, ukazuju i na činjenicu da je reforma sudstva neophodna, ali ne smijenom nego prijemom dodatnih sudija kako bi Prizrenci, ali i ostali stanovnici u regionu imali veće povjerenje u njihov rad i pravosudne institucije u cjelini.   

"Što se prije ovo shvati na nivou cijelog Kosova efekti će biti veći", zaključuje Ymer Hoxha, predsjednik okružnog suda u Prizrenu.