Zamjenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović izjavio je da održavanje referenduma na sjeveru Kosova nije u interesu građana i ne vodi napretku. Referendum kako je on rekao, nije u sveukupnom interesu, ali prema njegovim riječima, on je u interesu onih lokalnih lidera koji žele da potvrde svoje liderske pozicije.

Petrović je pozvao srpsku zajednicu da razumno procijene što je njihov interes, rekavši da organizacija referenduma "ne vodi naprijed, već nazad", rekao je Petrović u intervjuu za "Glas Amerike" na srpskom jeziku.

U konstataciji da su institucije Kosova odbacile ideju o specijalnom statusu za sjever Kosova, naglasivši da je Ahtisaarijev plan jedino rješenje, Petrović je rekao da Ahtisaarijev plan "nije idealan, ali je rekao da je ovo prilika za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu, od koje ne trebaju odustati".

U sklopu tog plana, dodao je Petrović razvio se proces decentralizacije, koji je ocjenjen najboljom ocjenom.  Na osnovu tog plana osnovane su četiri opštine sa srpskim većinom.

Petrović je rekao da se nalazi u Washingtonu na molitvenom doručku, dodavši da će biti slučajeva da na nekim sastancima u Kongresu i State Departmentu "prezentira na najbolji način probleme i izazove na Kosovu, prije svega, kao što je rekao, one koje se tiču srpske zajednice".