Napeta situacija na sjeveru Kosova umnogome utiče na dijalog Prištine i Beograda i razgovore o evropskoj perspektivi regiona, ocjenio je generalni sekretar UN Ban Ki Moon u novom izvještaju o situaciji na Kosovu.

U izvještaju je Ban Ki Moon izrazio zadovoljstvo zbog obnavljanja dijaloga Prištine i Beograda i postignutih dogovora, ali i zabrinutost zbog sporog napretka u povratku raseljenih i utvrđivanju sudbine nestalih.

Navodi se takođe da još nije jasno da li će referendumu o prihvatanju kosovskih institucija na sjeveru Kosova biti održan.

"Djelimično kao posljedica stavova i akcija Prištine, kosovskih Srba i Beograda, situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta i potencijalno nestabilna, umnogome utičući na sadašnji politički diskurs. To se takođe odražava na dijalog Prištine i Beogada uz posredovanje EU kao i na razgovore o evropskoj perspektivi regiona", ocjenjuje Ban Ki Moon u izvještaju koji bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da razmatra 8. februara.

U tom smislu se podsjeća da je Evropski savjet 9. decembra odlučio da odloži odluku o davanju statusa Srbiji za članstvo u EU za mart 2012. pri čemu su neke zemlje to vezale za situaciju na sjeveru Kosova.

"Optimističke pretpostavke da bi trajna rješenja mogla da proisteknu iz statusa quo bez snažne vizije za napredovanje i zajedničkog angažovanja međunarodne zajednice, opovrgava dinamika na terenu posebno na sjeveru Kosova", navodi Ban Ki Moon u izvještaju koji obuhvata period od 16. oktobra 2011. do 15. januara 2012.

Iako su se tenzije smanjile krajem izvještajnog perioda, i dalje sam zabrinut zbog nestabilne situacije koja nosi kontinuirani rizik od provokacija i eskalacije međuetničkih tenzija, ukazuje on.