Korupcija izjeda Hrvatsku. Neće samo Sanader na robiju. Bivša hrvatska premijerka i šefica HDZ mogla bi na robiju jer je znala da se pare iz državnih firmi slivaju u kasu stranke...

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka i aktuelna šefica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), mogla bi da dobije deset godina zatvora zbog takozvanih crnih fondova stranke, pišu hrvatski mediji. Prema navodima zagrebačkih listova, ona ne samo da je znala da u kasi HDZ ima mnogo nelegalnog novca, više od 527.000 eura, već ih je i trošila.

Damir Mihanović, bivši član uprave „Croatia osiguranja“ koji je razotkrio aferu „Fimi medija“, zbog čega je uhapšen bivši premijer Ivo Sanader, u emisiji „Nedjeljom u dva“ u to je uključio i Jadranku Kosor. On ju je optužio da je znala da novac koji je Mladen Barišić, bivši upravnik Carine, u januaru 2010. predao blagajnici HDZ ne bi trebalo da bude tu, ali da je držan u stranačkom sefu do oktobra 2010. Hrvatski mediji pišu da su novcem iz crnog fonda Kosorovoj kupovani odjeća i avio-karte, a plaćana joj je i kampanja.

Podsjetimo, to je isti onaj novac zbog kojeg se sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu. On je, između ostalog, optužen da je izvlačio pare iz državnih preduzeća preko „Fimi medije“ i njime finansirao HDZ.

Listovi u hrvatskoj navode da je Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) otvorio istragu, takozvanu „Fimi medija 2“, a na meti je vrh HDZ zbog crnih fondova. Štampa spekuliše da bi Kosorova mogla da bude optužena za pranje novca, za trošenje tog novca iako je znala njegovo porijeklo, kao i za organizovani kriminal, za šta je sve zaprećena najstroža kazna od deset godina zatvora.

Odbacila optužbe

Jadranka Kosor juče je sazvala vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je demantovala sve optužbe. Ona tvrdi da su unutarstranački izbori za šefa HDZ glavni razlog zbog kojeg se našla u središtu afere i da ostali predsjednički kandidati žele da je eliminišu.