Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala a trenutno ambasadorka Švicarske u Argentini Carla del Ponte ponovo je govorila u prilog srpskim medijima. Ona je u izjavi za Tanjug rekla da je NATO spriječio istrage trgovine organa na Kosovu te da bi je jedinu istina mogla dati istraga pod mandatom UN-a.

"Međunarodna zajednica je morala reagirati nakon izvještaja Dicka Martyja, ali samo s mandatom UN-a istraga će otkriti istinu povodom optužbi", rekla je Del Ponte, prenose beogradski mediji.

Ona je dodala da je nedostajalo političke volje za objelodanjivanje slučaja jer "situacija na Kosovu je još uvijek prilično krhka".

Upitana da li se osjeća odgovornom jer su na kraju 2005. po nalogu Haaškog tužiteljstva uništeni uzorci iz "žute kuća", Del Ponte je rekla da je uništenje bilo greška i da ona ne zna ko je ih je uništio pošto je u stalnom kontaktu sa trenutnim glavnim tužitelj Sergeom Brammertzom.

Del Ponte je također rekla da navodno "NATO i UNMIK nisu dopustili pristup važnim dokumentima, dok Albanija nije dopustila da uđemo na njenu teritoriju kako bi ispitali grobove."