Žitelji tetovskog sela Mala Rečica, većinom Albanci, brzim reagovanjem su spriječili da u požaru nastrada crkva Sveti Đorđe, a do tog incidenta kasno sinoć došlo je nedugo po sastanku poglavara...

Makedonska pravoslavna crkva i Islamska vjerska zajednice sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim su osudili svaki incident koji narušava mir i vjersku toleranciju.

Prema podacima policije, nepoznate osobe su sinoć zapalile daske naslonjene na zid crkve, ali lokalno stanovništvo uglavnom albansko, primjetilo je vatru i pomoću snijega uspjelo da je ugasi. Nakon toga su pozvali vatrogasce i policiju.
 
Policija traga za počiniocima, kao i za onim koji su u ponedjeljak podmetnuli požar u crkvi u selu Labunište, u okolini Stuge u jugozapadnom dijelu zemlje, naseljenom muslimanima. U tom požaru stradala je trpezarija crkve i dio krova.
 
Posljednjih dana tenzije u ovom dijelu Makedonije su porasle nakon što je
albansko stanovništvo započelo proteste zbog, kako kažu, uvrede
njihove vjere na nedavno odžanom tradicionalnom karnevalu u susjednom selu Vevčani održanom 13. i 14. januara, gdje je jedna od maski ismevala svetu knjugu muslimana Kur'an.
 
Na smirivanje strasti pozivaju sve političke stranke, a poglavari Makedonske pravoslavne crkve i Islamske vjerske zajednice su na sastanku s predsjednikom Đorđom Ivanovim zaključili da svaki incident koji narušava mir i vjersku toleranciju mora biti osuđen.
 
Premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji je u posjeti Turskoj, pozvao je sve građane, nezavisno od etničke pripadnosti, da ne nasjedaju na provokacije čiji je cilj da se naruši zajednički život. On je pozvao političke partije da ne koriste ove događaje za politički marketing i da ne podgrijavaju tenziju.