Predstavnici institucija na Kosovu odbacili su mogućnost specijalnog statusa za sjever Kosova. Oni su ocjenili da je plan bivšeg izaslanika UN Martyja Ahtisaarija jedino rješenje za taj dio Kosova, u kome su Srbi većina stanovništva.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je izjavio da ne može biti nikakvog drugog plana za sjever Kosova osim plana Ahtisaarija, koji Beograd i Savjet bezbjednosti UN nisu prihvatili.

Slične stavove imaju i predstavnici ostalih parlamentarnih partija, a zdušno ih podržavaju i politički analitičari.

Politički analitićar Belulj Beqaj je za dnevnik "Koha ditore" ocjenio da je rješenje za sjever Kosova, koje predlaže predsjednik Srbije Boris Tadić, potpuno u suprotnosti sa planom Ahtisaarija, pošto bi to moglo da podrazumijeva poseban parlament i vladu za sjever Kosova, slično statusu Republike Srpske u BiH.

"Tri tačke koje obuhvata plan Tadića objektivno su dio plana Ahtisaarija, odnosno Ustava Kosova. Jedino pitanje koje je prema mom mišljenju politički diskutabilno je da se stvori jedan specifičan parlament i vlada sjevera. To je tempirana bomba koje će učiniti nefunkcionalnim Kosovo kad god za to Srbija bude imala potrebe", kazao je Beqaj.

On, međutim, smatra da treba procjeniti sličnosti koje plan Tadića ima sa dokumentom Ahtisaarija.

"Realno ima mnogo sličnosti, ima mnogo elemenata koje ima i plan Ahtisaarija. Tako da apriori odbaciti nešto što je ipak odraz dobre volje da se prevaziđe ozbiljan problem, mislim da nije dobro. Treba samo eliminisati ono što predstavlja predlog za poseban status sjevera", rekao je Beqaj.

No, analitičar Arben Qirezi specijalno rješenje za sjever vidi kao nešto što je u cjelosti van odredaba plana Martyja Ahtisaarija.

"Paket Ahtisaarija decidno isključuje mogućnost specijalnog statusa za sjever, ako se to tumači kao teritorijalna autonomija. Takođe je dosta nejasno pitanje zaštite imovine Srbije, pošto ta imovina nije ni pod kakvom opasnosti", rekao je Qirezi.