Međunarodni civilni predstavnik Pieter Feith pozdravio je juče spremnost kosovske vlade i parlamentarnih stranaka da počnu razmatranje izmjena ustava i zakonodavstva neophodnih za prestanak njegovog mandata i okončanja procesa nadgledane nezavisnosti Kosova.

Međunarodna upravljačka grupa je na svom sastanku održanom prije nekoliko dana usvojila jasan proces za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova, u skladu sa uslovima Sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa (SPRS) Martija Ahtisaarija.

Premijer Hashim Thaçi se u Beču obavezao na sprovođenje SPRS-a kao i na okončanje nadgledane nezavisnosti, navodi se u saopštenju međunarodnog civilnog predstavnika i podsjeća da je velikom većinom Skupština Kosova danas usvojila rezoluciju koja utvrđuje korake koji vode ka ovom cilju.

"Takođe sam spreman da u tesnoj konsultaciji sa liderima u Skupštini pomognem Vladi u njenom radu na obezbjeđivanju pune primene SPRS-a, kako bi Međunarodna upravljačka grupa na svom sastanku krajem ove godine bila u poziciji da donese odluku koja će nam omogućiti da završimo proces", dodao je Feith u saopštenju.

On se, kako stoji u saopštenju, u potpunosti složio sa pozivom rezolucije na jedinstvo među ljudima, političkim snagama i njihovim liderima na "putu napred".

"Ovo bi, verujem, trebalo da se primjeni u dva koloseka - puno sprovođenje SPRS-a i okončanje nadgledane nezavisnosti", zaključio je Feith.